Historię tego ciasta poznałam dopiero ostatnio. Ciasto polskie, pyszne, czekoladowe, rozpływające się w ustach. Gdzie powstało? W Warszawie. Gdzie w Warszawie? W cukierni obok znanej trasy W-Z. Jakie to ciasto? Oczywiście jest to Wuzetka! Nazwa według jednych pochodzi od warszawskiej trasy, za to druga teoria mówi, że poprawny skrót dla ciastka wuzetki jest nie W-Z, a WZC = czyli Wypiek Z Czekoladą. Kto ma rację? Tego już się chyba nie dowiemy. Po prostu pieczmy „co nasze, co dobre”.
Składniki na ciasto biszkoptowe:
· 6 jajek L
· 150 g białego cukru
· 115 g mąki
· 30 g kakao
· 45 g roztopionego, przestudzonego masła
Przygotowanie:
*Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
*Możesz przygotować biszkopt wieczór przed składaniem ciasta.
Przesiej mąkę oraz kakao do pierwszej miski. Oddziel żółtka od białek jaj. Żółtka ubij z połową cukru na puszystą, jasną masę. Potem ubij na sztywno białka jaj pod koniec dodając resztę cukru. Wlej masę żółtkową do białek i dodaj mąkę z kakao. Wymieszaj delikatnie do połączenia składników. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia (wykładamy tylko dno). Piecz 30 minut w 180 stopniach. Wystudź ciasto.
Składniki na krem śmietanowy:
· 500 ml śmietany 30-36%
· 2-3 łyżki cukru pudru
· 2 łyżki żelatyny w proszku
Przygotowanie:
Zalej żelatynę wodą do przykrycia. Poczekaj 5-10 minut do jej napęcznienia, a następnie podgrzej ją do rozpuszczenia. Przestudź.
Ubij śmietanę na sztywną masę. Dodaj cukier i jeszcze raz zmiksuj całość.
Następnie dodaj do wystudzonej żelatyny kolejno 3-5 łyżek masy śmietankowej. Wymieszaj dokładnie i dolej cienką stróżką do całej masy. Wymieszaj ponownie.
Składanie ciasta:
Przekrój biszkopt na dwie części. Nasącz biszkopt (obie części) >najlepiej< domową nalewką wiśniową (Tato mój mistrzu!). Wyłóż masę śmietanową, wygładź i przykryj drugim płatem ciasta. Wstaw na chwilę do lodówki lub od razu polej wystudzoną polewą czekoladową:
· 100 ml śmietany 30-36%
· tabliczka gorzkiej czekolady
· tabliczka mlecznej czekolady
Przygotowanie:
Zagotuj w garnuszku śmietankę i dodaj obie połamane czekolady. Wymieszaj dokładnie szpatułką do rozpuszczenia i rozprowadź po wierzchniej warstwie ciasta.
Wstaw całość do lodówki i nie waż się ruszać wcześniej niż po czasie 1-2 godziny.
Masa musi się przegryźć, a ty musisz poćwiczyć silną wolę!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz