A
Miliardy wersji, tysiące urozmaiceń, różne kształty, lekkie zmiany smaku. O czym mowa? O cieście, które robię od lat i wersji ma tyle, ile ja mam nowych pomysłów.
Biszkopt możesz przygotować wieczorem dzień wcześniej, a rano przełożyć tylko masą.
Składniki na ciasto biszkoptowe (nie używam sztucznych lady fingers):
- 7 jajek L
- 3/4 szklanki cukru (kryształ)
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- Szczypta soli
Przygotowanie prawdziwego biszkoptu:
Oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i miksujemy na najwyższych obrotach miksera do czasu, kiedy będzie można odwrócić miskę – sztywna, ubita piana nie wypadnie. Dodajemy żółtko po żółtku cały czas miksując masę. Tą samą metodą dodajemy cukier oraz obie mąki. Masa powinna być dokładnie wymieszana bez żadnych grudek. Obroty miksera można zmniejszyć dodając obie mąki.
Okrągłą formę wyłóż tylko od spodu papierem do pieczenia. Przelej masę do ¾ wysokości formy. Stuknij formą, aby pozbyć się nadmiaru bąbelków. Włóż formę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na termo obiegu i piecz dokładnie 35 minut.
UWAGA!
Obserwuj pieczenie swojego ciasta. Jeżeli wyraźnie ciasto jest niedopieczone, daj mu jeszcze kilka minut (zależy od mocy piekarnika).
METODA NASZYCH BABCI:
Po czasie pieczenia, rozłóż na podłodze/kaflach/dywanie ręczniki. Wyjmij szybko ciasto z piekarnika z pomocą rękawic ochronnych i upuść swoje ciasto z wysokości około 50-70 cm na przygotowane ręczniki. Podnieś ciasto, powtórz „rzut” jeszcze raz z mniejszej wysokości i prędko włóż ciasto z powrotem do piekarnika i zamknij drzwiczki. Wyłącz piekarnik. Poczekaj aż ciasto powoli wystygnie.
UWAGA!
Nie potłucz kafli w kuchni.
Składniki przed przełożeniem ciasta:
- Najmocniejsza długa kawa, jaką uda Ci się zaparzyć.
- Likier Amaretto (Włoskie lub.. Czeskie!)
Przygotowanie sekretnej mieszanki:
Zaparz kawę i wymieszaj ostudzoną z dwoma łyżkami Amaretto.
Składniki na masę tortową:
- 500 g mascarpone
- 200 g śmietany 36% lub 30%
- Cukier puder (od Ciebie zależy, jak bardzo ma być słodki końcowy krem)
- 2 łyżki Amaretto
Przygotowanie masy:
Dobrze schłodzoną śmietanę ubij na sztywną masę dodając odpowiednią ilość cukru pudru. Dodaj do masy mascarpone oraz likier. Wymieszaj. Schowaj masę do lodówki.
Składanie ciasta:
Ostudzony biszkopt ostrożnie wyjmij z formy. Natnij lekko ciasto dookoła ostrym nożem. Możesz ciąć ciasto na dwa lub trzy płaty – zależnie jakiej wielkości wybrałeś formę i jak wysoki wyszedł Ci biszkopt. Po nacięciu ciasta przygotuj zwykłą nitkę do szycia. Złap nitkę z obu stron i wsuń ją w nacięte ciasto. Powoli przesuwaj nitkę w cieście w swoją stronę w celu równomiernego przecięcia blatu ciasta. Powtórz dla każdej warstwy.
Pierwszy blat umieść na talerzu na którym podasz ciasto. Dokładnie polej blat przygotowaną wcześniej mieszanką kawową. Wyłóż przygotowaną masę. Jeżeli ciasto zawiera więcej blatów niż dwa, powtórz pierwszą czynność. Jeżeli ciasto zawiera tylko dwa blaty, drugi blat nasącz od spodu (od strony nie spieczonej w piekarniku) i przykryj resztę ciasta.
Tak złożone ciasto obłóż albo masą, która została, albo dodatkową porcją ubitej śmietany kremówki z cukrem pudrem. Wierzch posyp obficie startą gorzką czekoladą.
Ciasto jest gotowe do zjedzenia, ale lepiej smakuje lekko schłodzone, prosto z lodówki + świeże cappuccino.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz